Bel (0412) 74 42 10 info@cirkel-advocaten.nl

Echtscheiding

Een echtscheiding  (of ontbinding van een geregistreerd partnerschap) wordt uitgesproken door de rechtbank. De advocaat moet daarvoor een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Als u samen afspraken kunt maken over de echtscheiding is dat natuurlijk de beste manier. U kunt dan een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek indienen en u beslist samen over hoe u uw echtscheiding wilt regelen. We kunnen u helpen om uw afspraken in een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant vast te leggen. In het ouderschapsplan maakt u allerlei afspraken voor uw kinderen zoals een omgangsregeling en de kinderalimentatie. De berekening van de kinderalimentatie is vaak nogal ingewikkeld. Wij kunnen een berekening voor u maken. In een echtscheidingsconvenant maakt u samen afspraken over de verdeling van het gemeenschappelijk bezit en eventuele schulden. Het gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek wordt samen met het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank ingediend. De rechtbank handelt een gemeenschappelijk verzoek zonder een zitting af. U hoeft dan dus niet naar de rechtbank toe te gaan.

Soms lukt het niet om samen afspraken te maken. In dat geval moet u een eenzijdig echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Uw partner krijgt dan de gelegenheid om zijn/haar visie op de echtscheiding in te dienen door middel van een verweerschrift. Wij kunnen u helpen om een verweerschrift op te stellen en dit in te dienen bij de rechtbank. De rechtbank zal na enige tijd een zitting planning waarop de echtscheiding met de rechter besproken wordt. Wij gaan met u mee naar de zitting om uw zaak  te bepleiten.

Nadat de echtscheiding is uitgesproken moet de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas als dat gebeurd is, bent u definitief gescheiden.

Bij een geregistreerd partnerschap zonder kinderen, hoeft u het partnerschap niet via de rechtbank te beëindigen. U kunt dan volstaan met het opstellen van een convenant en het ondertekenen van een verklaring dat u uw geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Wij kunnen u helpen met het opstellen van een verklaring. Nadat de verklaring is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is de beëindiging van het partnerschap definitief.

Als u kinderen heeft en een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen, kan dat alleen maar via de rechtbank. De procedure is dezelfde als die van een echtscheiding.

Cirkel Advocaten

Raadhuislaan 21
5341 GL Oss
Telefoon: (0412) 74 42 10
Fax: (0412) 25 32 20
E-mail: info@cirkel-advocaten.nl

Pin It on Pinterest

Share This